De Braacken Groente & Fruit bestaat 20 jaar

“Vers en kwaliteit voor een gezonde prijs”

“Vers en kwaliteit voor een gezonde prijs”, de rode draad die al twintig jaar heel erg belangrijk is voor Gerrit en Lieke Krebaum en die heeft geleid tot het huidig succes van “De Braacken Groente  & Fruit”, gelegen aan de Turnhoutsebaan 15 te Goirle. “Kopen bij de boer is erg populair”, zo vertelt Gerrit tijdens ons bezoek. “Mijn klanten komen echt voor de pure versheid van onze producten en de eerlijke prijs die daar aanhangt. Ik heb niet de ambitie om de goedkoopste te zijn, wel wil ik de beste zijn en eigenlijk de allerbeste”

Van oorsprong fruitteler
Van oudsher was er aan de Turnhoutsebaan op het grondperceel “De Braacken” een fruitkwekerij gevestigd, die tot 1 augustus 1994 nog geëxploiteerd werd door de bekende textielfamilie Van Puijenbroek. Gedurende een vijftal jaren was Gerrit Krebaum hier als bedrijfsleider werkzaam. Per 1 augustus 1994 nam hij samen met echtgenote Lieke de exploitatie hiervan over. Naast het telen van fruit werd er begonnen met de verkoop van het “eigen” fruit. Doordat steeds meer klanten de kwaliteit weten te waarderen is de winkel een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. Deze is in de afgelopen twintig jaar gegroeid in assortiment, in oppervlak, in klantenkring en personeel.  Begon destijds de schoonmoeder van Gerrit op een vrijdagmiddag in de schuur alleen met de verkoop, nu hebben ze de beschikking over een prachtige winkel met een vloeroppervlakte van 200 m², is er een geavanceerde snijkeuken, een bereidingskeuken, zijn ze zes dagen per week open en hebben ze inmiddels 12 personeelsleden in dienst.

“Kom en geniet van wat uw eigen regio u biedt”
Ook deze spreuk komt uit de mond van Gerrit, en de Braacken heeft heel wat te bieden. Zes dagen in de week worden hier groenten en fruit, (zoveel mogelijk uit de eigen regio), landvers aangeleverd. Begonnen met de kweek en verkoop van appels, peren en kersen, is de Braacken nu uitgegroeid tot een volwaardige groente- en fruitzaak met een breed assortiment aan dagverse producten. In de hypermoderne snijkeuken worden dagelijks de groenten vers gesneden. Deze worden niet alleen in de winkel verkocht maar ook verwerkt in stamppotjes, soepen en panklare maaltijden die in “eigen keuken” worden bereid. “Wij doen niet aan gasverpakken en voegen ook geen conserveringsmiddelen toe. Op het moment dat je bij ons bijvoorbeeld een zakje met soepgroentes opentrekt, dan ruik je ook echt de groentes. Door de grote en goede klandizie, hebben we een hele hoge omzetsnelheid. Hierdoor bereiken onze producten nauwelijks de uiterste THT datum. Dat is wel een hele grote kracht van ons”, aldus Gerrit.
Naast de winkelverkoop levert De Braacken ook aan bedrijven (bedrijfskantines en werkfruit), kinderdagverblijven en scholen (fruit voor kinderen). Trots vertelt Gerrit dat hij 3 sterren *** Keurslagerij Van Hest al jaren tot zijn vaste klantenkring mag rekenen, die graag gebruik maakt van de dagelijks vers bereide rauwkostsalades en gesneden groenten.

Superfoods
“De klant verandert, heeft steeds nieuwe wensen, en wij moeten daar als producent dan ook op inspelen, anders verliezen we ons bestaansrecht. Zo is er momenteel een grote vraag naar superfoods, voeding met meer dan twaalf bijzonder goede eigenschappen. Alle reden voor ons om ons assortiment dan ook met superfoods uit te breiden, waarbij het tarwegrassap erg populair is.
Zo zijn we continu bezig om onze klanten met nieuwe dingen te verrassen, als het maar te maken heeft met groenten en fruit”, vertelt Gerrit vol enthousiasme.

GLOBALGAP certificering
“Als fruitteler proberen we steeds die rassen te telen, die de mensen willen. We volgen daarbij de trends, waarbij we niet achteraan willen lopen, maar voorop willen staan. Als fruitteeltbedrijf voldoen we aan de strengste eisen op het gebied van voedselveiligheid, milieu en natuur- en ARBO-omstandigheden. We hebben hier de GLOBALGAP certificering voor gekregen, een Europees kwaliteits- en veiligheidscertificering voor telers van groenten en fruit.”

Fantastische medewerkers
Gerrit en echtgenote Lieke zijn erg trots op hun personeel. “Als ondernemer moeten we ons altijd voor 100% inzetten. Dat is niet allen een leuke uitdaging voor ons maar ook voor ons personeel. We hebben fantastische medewerkers, waarvan een groot aantal al vele jaren bij ons werkt, we hebben heel weinig verloop. Alle medewerkers hebben een uitstekende affiniteit met de producten en hebben veel gevoel bij hetgeen ze verkopen en dat stemt klanten tevreden. Daar zijn we natuurlijk superblij mee.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Gerrit is van mening dat hij als ondernemer ook een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid moet dragen. Het bestaansrecht van zijn onderneming heeft hij mede te danken aan de klanten uit Goirle en omstreken. Daar wil hij dan ook best iets voor terug doen in de vorm van sponsoring. Wie kent niet  de ZLM Stratenloop, Tilburg Ten Miles, Rode Kruis Wandeltocht Goirle of de Avondvierdaagse Goirle, allemaal evenementen waar een stuk fruit zeer welkom is als sponsoring “Kijk wat je wel kunt doen en zeg niet wat je niet kunt doen”, is hierbij  de stelling van Gerrit. “Natuurlijk ben ik een ondernemer die voor mijn boterham moet werken, maar het is niet alleen graaien, je moet soms ook zaaien. Dit klinkt misschien wel erg commercieel, maar zo werkt het, ik kan het echt niet mooier maken…”

Wie iets te vieren heeft… trakteert! 
Vanaf begin september worden de Elstar appels geoogst. Deze appel wordt door veel klanten gewaardeerd om zijn mooie rode blos, het stevige vruchtvlees en de fijne zoet- zure smaak.
Als traktatie krijgt iedere klant in week 38* gratis 1 kilo Elstar!
*(actie vanaf maandag 15 september tot en met zaterdag 20 september)

JP
De winkel is gegroeid in assortiment, in oppervlak, in klantenkring en personeel De winkel is gegroeid in assortiment, in oppervlak, in klantenkring en personeel