Aan de bar in de ‘huiskamer’, Café Kerkzicht

Door: Jessica Lambooij

Hoe kun je nog meer met een eigen zaak verbonden zijn dan Franco Lemans van Café Kerkzicht in Riel. Hij is boven het café geboren en opgegroeid. In september 2000 nam hij samen met zijn vrouw Ilse het stokje over van zijn vader en moeder.

Het is eigenlijk net of ik in een huiskamer zit aan een tafel met bloemstukje vlakbij de haard, maar dan met een grote houten bar. Dit huiskamereffect is precies was Franco en Ilse willen overbrengen op de gasten van Café Kerkzicht. Het publiek is gemêleerd, maar daardoor is de sfeer niet minder gemoedelijk. ‘Hier zitten jongeren van 18 aan de bar met ouderen van 70 en dat kletst gezellig met elkaar en laat elkaar in z’n waarde,‘ vertelt Ilse.

Riel beschikte over zes of zeven cafés, maar in de loop van de jaren is Kerkzicht als enige overgebleven. Het café is een echt familiebedrijf en al meer dan honderd jaar in de familie. Via de oma van Franco kwam het in bezit van de familie en bestond toen nog uit twee gedeeltes. De kruidenierszaak op nummer 14 en het café op nummer 16. In 1938 besloot de plaatselijke voetbalclub dat Café Kerkzicht prima als kantine en kleedkamer kon fungeren. Na de wedstrijd wasten de spelers zich in een teil waarna ze direct aan de bar konden plaatsnemen voor een biertje.

Franco en Ilse ontvangen iedere week de vaste stamgasten en daarnaast ook vier biljartclubs, twee zaalvoetbalverenigingen en een vriendenvereniging. Iedereen is gehecht aan de vertrouwde inrichting en deze wordt er dus maar zelden uitgehaald. Bij grote evenementen zoals het jaarlijkse Koemelken, kermis en carnaval zorgt een tent achter of voor het café voor extra ruimte. Alleen met de Party DJ Battle blijft niks staan en is de dj-booth het middelpunt van de belangstelling. Samen met Den Overkant organiseren ze Riel Raast dat in april 2013 voor het eerst met groot succes plaatsvond en ieder eerste hele weekend van juli  vindt in samenwerking met ‘de Kraag Omlaag’ het Seat Beachevent plaats. Editie elf staat al voor de deur. Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten zoals, het Lentefeest, tafelvoetbal-, biljart- en flipperkasttoernooi, Tonproaten en the Battle of the pub.

Ook Franco en Ilse vraag ik naar hun favoriete object in de zaak. ‘Onze kroeg in zijn totaal is bijzonder. Voordat ik de kroeg overnam werkte ik als interieurbouwer en heb zelf heel de zaak vertimmerd,‘ vertelt Franco trots. Nog steeds ontvangen ze hier regelmatig complimenten over.