Monumentje voor ‘Zot Joke’

Door Henk Gabriëls

Dat is de titel van de expositie van Johan Bensing in het kantoorgebouw van Kompaan in Goirle. Joke ofwel Joseph  Hollander (1915-1993) is al ruim 20 jaar niet meer onder ons en toch kennen nog velen hem onder zijn straatnaam  ‘Zot Joke’. Hij was een bekende Tilburger.  Joke kwam je overal tegen in de stad, zwijgend en in een lange leren jas gehuld. Op de kermis, bij het draaiorgel of zomaar in een klein straatje. Vooral van de muziek van het draaiorgel kon hij genieten. Vele mensen missen hem nog steeds in het straatbeeld. ‘Hij had iets vertederends over zich’ zegt Johan Bensing die hem nog goed kent vanuit die tijd. Johan heeft Joseph Hollander geschilderd zoals velen hem nog kennen. Het schilderij neemt een prominente plaats in op zijn expositie. Hij staat bij de deur, je kunt hem niet missen. ‘Ik hoop dat veel mensen van het schilderij van Zot Joke kunnen genieten en mooie herinneringen aan hem ophalen’, zegt Johan Bensing. ‘Dan is mijn werk geslaagd’
Het schilderij van ‘Zot Joke’ maakt onderdeel uit van de  expositie die de Goirlese kunstenaar Johan Bensing heeft ingericht met zijn schilderwerken in de Kompaan in Goirle.
De expositie schetst aan de hand van ongeveer 50 werken de ontwikkeling die de kunstenaar de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Zijn manier van schilderen is van heel verfijnd naar schilderen met een grove toets gegaan en heeft daarmee zeer zeker aan zeggenschap gewonnen. De tentoonstelling spreekt letterlijk tot de verbeelding van de kijker. Werken van bekende Nederlanders en lokaal bekende mensen vormen een belangrijk deel van zijn werk.
Johan Bensing is een realistische kunstschilder en schildert vooral portretten, naakten, stillevens en landschappen. Het werk van Johan Bensing is zeer herkenbaar. De kracht van zijn werk zit in de beperking van kleur. Met krachtige penseelstreken zet hij zowel bekende als onbekende mensen neer. De spanning van de schilderwerken zit in de eenvoud van de portretten, de weidsheid van de landschappen en luchten.
Johan Bensing heeft zijn opleiding genoten aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Vanuit een ongekend goede technische basis is hij op zoek naar een stijl van schilderen die meer overeenkomt met zijn kijk op schilderen: het met enkele toetsen laten zien wat hem innerlijk drijft. Daarbij moet hij concessies doen aan zijn natuurlijke hang naar perfectie. Deze innerlijke tweestrijd tussen grove toetsen en zijn verfijnde perfectie wordt uiteindelijk vertaald naar het doek. Een strijd die altijd zal blijven duren met uiteindelijk als winnaar de doeken die hij maakt.

De expositie is tot en met 30 juni 2014 te zien in het kantoorgebouw van Kompaan aan de Rillaersebaan 75 in Goirle. Het gebouw is alleen tijdens kantooruren open van 08.30 tot 18.00 uur. Johan is zelf aanwezig op de vrijdagen van 15.00 uur tot 17.00 uur om de bezoeker een toelichting op zijn werk te geven. Meer informatie over zijn werk vindt u op zijn website: www.johanbensing.nl.
Wilt u een persoonlijke rondleiding door de kunstenaar maak dan een afspraak met hem,  telefoon 013 5346941.