Google leest e-mails

Nieuwe voorwaarden voor gebruikers

Google heeft deze week een passage toegevoegd aan de gebruikersvoorwaarden waarin duidelijk gemaakt wordt dat alle inkomende en uitgaande e-mails gescand worden. Volgens Google dient dit voor het tegenhouden van spam en het plaatsen van gerichte advertenties.


Rechtszaken
Al jaren werd aangenomen dat Google e-mails van gebruikers scant om gepersonaliseerde advertenties te kunnen aanbieden. Inkomsten uit deze advertenties leverden het bedrijf vorig jaar 50 miljard euro op. Toch krijgt Google veel kritiek op zijn handelswijze. De internetgigant is in meerdere rechtszaken verwikkeld met privacygroepen die bezwaar maken tegen het feit dat e-mails afkomstig van mensen die geen Gmail gebruiken gescand wordt. Deze mensen zijn niet akkoord gegaan met de gebruikersvoorwaarden van Google.

Duidelijkheid
Volgens een woordvoerder van Google is de aanpassing van de gebruikersvoorwaarden bedoeld om gebruikers meer duidelijkheid te geven over wat er met hun informatie gebeurt. Ook wordt in de voorwaarden benadrukt dat het scannen volledig automatisch uitgevoerd wordt. Er komen dus geen mensen aan te pas.

Vertaling
De passage is op dit moment alleen te vinden in de Engelse versie van de gebruikersvoorwaarden (zie hieronder). In de Nederlandse vertaling laat de passage nog op zich wachten.

”Our automated systems analyze your content (including emails) to provide you personally relevant product features, such as customized search results, tailored advertising, and spam and malware detection. This analysis occurs as the content is sent, received, and when it is stored.”