Paaseitjes uit India in de Wereldwinkel

ingevoerd op 16-4-2014

Wie “India” zegt en “Wereldwinkel”, denkt aan Boeddha’s, aan wierook en aan zijden sjaals, maar niet aan Pasen. Wie dezer dagen de etalage van de Wereldwinkel bekijkt, denkt juist wel aan Pasen en aan Rusland misschien, maar niet aan India… In de etalage staat namelijk een grote tak van de toverhazelaar met daaraan kleine beschilderde eitjes. En het beschilderen van eitjes is bij uitstek een kunst die in het Oostblok beoefend wordt.

Toch komen onze miniatuur paaseitjes uit India. Ze zijn geïmporteerd door Fair Trade importeur Sarana (wat in het Singhalees hulp betekent). Sarana importeert woondecoratie en cadeauartikelen uit diverse landen in Afrika en Azië en brengt trends uit verschillende culturen samen. En het is dan ook niet zo gek dat de schone Russische kunst van het eieren-beschilderen nu in India wordt beoefend! De eitjes zijn er in verschillende maten en motieven, maar allemaal de moeite waard om in een tak gehangen te worden of, de grotere, op een mooie schaal gelegd.

Sarana is erkend leverancier van de Landelijke vereniging van Wereldwinkels. Deze organisatie controleert of Sarana bij de inkoop van de producten de principes van eerlijke handel hanteert. Dit houdt in dat Sarana toezicht moet houden op arbeidsomstandigheden, milieubeleid en eerlijke prijzen voor de producent. Ook draagt Sarana haar kennis van de Westerse markt over op de producent, in de vorm van adviezen of productontwikkeling. Het doel is om zo de plaatselijke ondernemers sterker te maken en de levensstandaard van de lokale bevolking te verhogen. Sarana streeft hierbij naar het opbouwen van een duurzame handelsrelatie met de producenten. Dan kunnen trends op de westerse markt vertaald worden in producten uit ontwikkelingslanden.

Wie naar de kleine eitjes komt kijken moet zeker ook eens om de chocolade paaseieren vragen! Ze zijn er in puur, in melk en in witte chocolade. Net als de repen en tabletten overigens. Die zijn per twee of drie stuks een leuk en gewaardeerd cadeautje als u op (zieken)bezoek gaat. We verpakken ze graag feestelijk voor u!