Slaafvrije chocolade te krijgen bij Peerke Donders

ingevoerd op 29-11-2012

Op 2 december wordt de Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij gevierd. Bezoekers van Peerke Donders Paviljoen krijgen die dag een stukje slaafvrije chocolade aangeboden. In dit museum is nu een tentoonstelling te zien over de slavernij in Suriname in de 19e eeuw.

De aanleiding daarvoor is het feit dat we in 2013 herdenken dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft. Maar is dat zo? In hoeverre behoort dit hoofdstuk tot ons verleden? Bestaat slavernij in de 21e eeuw nog steeds?

Teun van de Keuken van het TV-programma de Keuringsdienst van Waarde deed in 2002 onderzoek naar slavernij in de cacao-industrie. Vooral op cacaoplantages in West Afrika ontdekte hij veel misstanden.

Kindslaven werden mishandeld en gedwongen om soms meer dan zestien uur -onbetaald- achter elkaar te werken. Ondanks verboden en protocollen blijkt dat chocoladeproducenten echter nog steeds niets doen om slavernij in te perken.

Teun van der Keuken besloot om het dan zelf maar te doen en zo ontwikkelde hij in 2005 als ‘Tony’ de eerste (lonely) officieel slaafvrije chocoladereep ter wereld onder de naam: Tony’s Chocolonely.

In Peerke Donders Paviljoen is de tentoonstelling ‘Zielenzorg & zielenmoord’ te zien. In deze expositie staat enerzijds centraal wat de Tilburgse missionaris / priester Peerke Donders schreef en meemaakte van slavernij en anderzijds welke ervaringen slaven zelf hadden.

Zielenzorg was het doel van Peerke Donders. Zielenmoord staat voor slavernij: wanneer mensen gebruikt worden als een artikel en ontnomen van hun vrijheid en identiteit. 

In de maand december is de slaafvrije chocolade van Tony´s Chocoloneley te koop in Peerke Donders Paviljoen. Tussen kerst en oud en nieuw krijgen bezoekers een gratis kop koffie of thee onder het genot van een stukje slaafvrije chocolade.