Rondje Kunst, een unieke ontdekkingstocht

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober

door: Norbert de Vries

Na de natuur is nu de cultuur aan de beurt. Op zondag 23 september was er dat ‘verrassend groen fietsrondje’ langs de landgoederen Nieuwkerk, ’t Ooijevaarsnest en De Hoevens, en brachten we een bezoek aan onder meer de wijngaard Steenvoorde, de pluktuin en de naturentuin. We waren de enigen niet, trouwens: het was overal gezellig druk. En komend weekend stappen we wederom op de fiets om een unieke, kunstzinnige ontdekkingstocht te maken door Goirle en Riel. Voor beide evenementen geldt: samen kunnen we meer! (Hé, was dat niet de slogan van het CDA bij de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen? Sorry, geachte lezer, het schoot zomaar uit mijn pen.)

Samen kun je méér
Inderdaad, de kracht van de samenwerking blijkt ook weer uit het Rondje Kunst. Individuele kunstenaars uit Goirle en Riel zetten nu, voor de dertiende keer al weer, hun deuren open, en u bent van harte welkom! Als een of twee kunstenaars hun atelier openstellen, dan denkt u wellicht: ‘Ach, leuk, maar een andere keer, misschien’. Maar als eenendertig kunstenaars dat doen, dan openen zich heel andere perspectieven. Dan denkt u: ‘Tjonge, dát wil ik zien!’ Dan zegt u tegen uw partner (m/v): “Sta op, luie donder, we gaan een stukje fietsen en van Goirlesche en Rielsche kunst genieten.” Want eenendertig kunstenaars: dat is een spannend avontuur; dat houdt onmiskenbaar de belofte van aangename verrassingen in; dat prikkelt uw nieuwsgierigheid. Eenendertig verschillende wijzen van expressie, eenendertig kunstenaars die u iets te zeggen hebben. Gaat dat zien, gaat dat beleven!

Boekje
Hoe  u dat doet? Wel, het is heel simpel: u gaat op 6 en/of 7 oktober naar het Cultureel Centrum Jan van Besouw en koopt daar een fraai boekje waarin alle deelnemende kunstenaars zich aan u voorstellen. Het boekje kost 3,50 euro. Een leuke bijzonderheid: wie het (genummerde) boekje koopt - en zijn naam en telefoonnummer opgeeft - maakt kans op een bijzondere prijs. Uit de hoge hoed zal blindelings het winnende nummer worden getrokken, en ziedaar: voor u het weet bent u de gelukkige winnaar van een fraai, speciaal voor de gelegenheid door Linda de Kort ontworpen en vervaardigd sieraad!
Met het boekje in de hand stippelt u vervolgens, geheel naar eigen wens, uw route uit. Bij de kunstenaars kunt u van 12.00 tot17.30 uur terecht. Het boekje kunt u vanaf 11.30 uur kopen in het CC Jan van Besouw.
Zoals gesteld, het is een erg mooi boekje. Leden van de Goirlese fotogroep Den Dubbele Klik hebben op werkelijk schitterende wijze de deelnemende kunstenaars geportretteerd! Waarmee maar weer eens wordt bewezen, dat Goirle heel veel fotografisch talenten telt. Fak Lumen, Optiek, Den Dubbelen Klik en nog een paar kleinere clubs, ze laten zien hoe de kunst der fotografie hier bloeit. Er zij in dit verband nog maar eens gewezen op ‘Een monument voor de fotograaf’, dat waardevolle boek van Jef en Frank van Gils waarin de rijke geschiedenis van de fotografie in Goirle wordt beschreven. In ieder geval: hulde aan Den Dubbele Klik!

Talent
Het woord ‘talent’ duidt in oorsprong op een bepaald gewicht of een geldsom (de waarde van dat gewicht aan zilver). Door de bekende parabel uit Mattheus 25:14 heeft het voorts de betekenis gekregen van wat je met dat geld, dat talent, doet. Je moet je talent zoveel mogelijk laten groeien. Stop het niet in de grond, maar doe er iets nuttigs mee, opdat het vermeerdere. Zó is de bestemming van de mens: hij moet en wil vooruit, hij streeft steeds naar verder en beter. Talent wordt aldus de aanduiding van de natuurlijke begaafdheid, bekwaamheid en kundigheid. Maar talent alléén is niet voldoende. Je moet met je talenten woekeren. Het helpt aanzienlijk als de omstandigheden meewerken. Bijvoorbeeld, dat er in Goirle een vereniging is als Atelier ’78 waar docenten zijn die je op weg helpen. Ik zeg daarom vanuit de grond van mijn hart: lang leve Atelier ’78! Een groot deel van de kunstenaars die nu aan het Rondje Kunst deelnemen, hebben hun talent kunnen ontplooien dankzij de vorming die zij bij deze vereniging opdeden. Natuurlijk, velen gingen verder. Naar de Academie van Arendonk bijvoorbeeld. Maar dat ze daar überhaupt kwamen, is voor een belangrijk deel toch te danken aan het feit, dat er in Goirle een goede, vruchtbare culturele infrastructuur was/is. U proeft uit dat diakritisch teken (ik bedoel: die schuine streep) de aarzeling? Ik herhaal daarom: lang leve Atelier ’78, én al die andere verenigingen en instituten (Factorium!) die ons hebben geleerd onze kunstzinnige vermogens tot ontwikkeling te brengen.

Amateur of professional?
We zitten in de werkruimte van Jeanne van Midde in het CC Jan van Besouw. We: Germa Zeijen (beeldhouwwerken en schilderijen), Yvon Feenstra (glas-in-lood en fusewerk), Paula van Dijk (schilderijen), Marlies van Wezel (schilderijen), Jules van Iperen (fotografie), Jeanne van Midde (poppentheater en beeldhouwkunst), alsmede uw verslaggever. De laatste werpt een vraag op: zijn jullie nu amateurs of professionals? De vraag leidt, onbedoeld, tot enige beroering binnen het gezelschap. Op de 16-jarige Jules na, zijn de aanwezige kunstenaars al heel lang en intensief met hun kunst bezig. Ze hebben zich allen jarenlang bekwaamd aan academies en opleidingsinstituten. Zij stellen daarom: niet de vraag of je al of niet beroepsmatig kunst maakt, moet centraal staan, maar de kwaliteit van het werk. En die kwaliteit is in Goirle en Riel, in het algemeen gesproken, hoog. De deelnemers aan het Rondje Kunst zijn serieuze kunstenaars, ook al kan geen van hen van de inkomsten uit zijn kunst leven.
Of er dan door de organisatoren geselecteerd wordt voor het Rondje Kunst, vraagt uw ietwat geschrokken verslaggever. Het antwoord is ontkennend. “Het selecteert zichzelf uit. Daar hoeven wij niets voor te doen. De kwaliteit is bepalend, en die komt vanzelf bovendrijven. Wie niet aan dat kwaliteitscriterium voldoet, zal zich geen tweede keer inschrijven, zo leert de ervaring van de afgelopen jaren.

Groei
Het Rondje Kunst is een initiatief van Jeanne van Midde. In het eerste jaar deden er 10 kunstenaars mee, en dat aantal is in de loop der jaren steeds gegroeid: vorig jaar waren er 28 deelnemers, en nu 31, van wie er vijf uit Riel komen, en zesentwintig uit Goirle. Paula van Dijk: “Ik weet, dat er in Riel nog diverse goede schilders zitten die nog niet hebben deelgenomen. Het zou goed zijn als ze zich ook laten zien, in de openbaarheid komen. Zo is verdere groei van het Rondje zeker mogelijk!” Paula snijdt hiermee een punt aan, dat door de aanwezige kunstenaars meteen herkend wordt: je moet een drempel over. Die eerste keer je werk tonen, is heel moeilijk. Yvon Feenstra: “Je geeft je als het ware bloot, en je voelt je heel kwetsbaar. Je werk is je dierbaar en je geeft het prijs aan de blikken van eenieder. Je bent dan heel onzeker: zullen ze het mooi vinden, zien ze er wat in, is het wel goed genoeg?” Marlies van Wezel: “Ik durfde in het begin eigenlijk helemaal niet te exposeren. Corrie Robben heeft me toen overgehaald, Ze zei: “We exposeren samen in de Potstal van het heem”. Dat is bij mij tegenover. Dichtbij dus, en ik dacht: alle aandacht zal natuurlijk uitgaan naar het werk van Corrie, en ik ‘hang er een beetje bij’. Nadien ging het exposeren steeds gemakkelijker. En nu weet en besef ik, dat je als kunstenaar echt aan de weg moet timmeren. Je moet je werk voortdurend laten zien. En dat blijft elke keer toch spannend, ook al heb je nog zo vaak geëxposeerd.”

Samenwerking 
Paula van Dijk: “Deelname aan het Rondje Kunst is niet alleen belangrijk als mogelijkheid om met je werk naar buiten te treden, het is ook erg stimulerend voor de deelnemers zelf. Je bouwt een relatie met elkaar op die kan leiden tot vormen van samenwerking. Bijvoorbeeld het gezamenlijk organiseren van workshops. Ik doe al een paar jaar mee aan het Rondje, maar vorig jaar heb ik bewust een keer overgeslagen. Toen ben ik zelf bij alle deelnemers gaan kijken, en dat was heel inspirerend. Je ontmoet elkaar, en wordt deel van een netwerk. Heel belangrijk voor de kunstenaar die meestal toch in afzondering zit te werken.”

Bezoekers
Het Rondje trekt elk jaar veel bezoekers. Jeanne van Midde: “Het varieert een beetje naargelang je in het centrum zit of niet. Hoe centraler, hoe meer bezoekers. Meestal is de zaterdag wat minder druk dan de zondag.” Germa Zeijen beaamt dat: “Ja, het kan erg druk zijn. Vorig jaar had ik op de zondag meer dan tweehonderd bezoekers. Mooi natuurlijk, maar op de zaterdag heb je wat meer gelegenheid om met je bezoekers te praten. Dat leidt tot leuke contacten en nu en dan ook tot verkoop van een van mijn beelden of schilderijen.”
Niet alle deelnemers ontvangen u in de eigen woning. Sommigen kiezen voor een bepaalde accommodatie waar ze samen met anderen exposeren. Ga zeker eens naar de Vijfhuizenbaan in Riel, naar de doeboerderij De Vergulde Hand van Piet van Bavel; daar treft u daar zeven kunstenaars (onder wie Piet van Bavel zelf). In zorgcentrum De Guldenakker exposeren twee kunstenaars; in wijkcentrum de Wildacker evenzo, en in het CC Jan van Besouw ontvangen drie deelnemers u in hun atelier of werkplaats.  Twee kunstenaars  exposeren in hun galerie,  niet alleen met eigen werk, maar ook met werken van andere kunstenaars. In ieder geval: de plaatsen waar u moet zijn, zijn herkenbaar aan de wapperende, blauwe Rondje Kunst-banier.

Koningin van het Rondje Kunst
We hebben het uiteraard over Jeanne van Midde. Zij is de initiatiefneemster en drijvende kracht van het Rondje, én ze viert dit jaar een bijzonder jubileum: vijftig jaar theatermaakster!
Het begon allemaal toen ze ging toneelspelen bij de Tilburgse toneelvereniging Pegasus. Niet alleen het toneelspelen was haar passie, maar ook het regisseren, en het maken van voorstellingen voor kinderen. Later koos zij voor het poppentheater en had daarbij alles in eigen hand: het verhaal, het decor, de belichting, de regie, haar eigen spel en haar tegenspelers: de poppen. Haar 50-jarig jubileum viert zij tijdens het Rondje Kunst. Zij vertelt over haar theatercarrière en laat met haar poppen scènes zien uit haar uitgebreide repertoire. Ook als beeldhouwster heeft zij naam gemaakt. Ze leerde het vak van Frans Broers, een man die ze nog steeds hogelijk bewondert. “Eigenlijk zou er eens een monografie aan hem moeten worden gewijd.”
In 2004 kreeg Jeanne van Midde de gemeentelijke cultuurprijs. De oorkonde (die in haar atelier hangt) maakt, zeer terecht, gewag van haar ‘inzet, creativiteit en doorzettingsvermogen’.

Gaat dat zien!
We vatten het nog even voor u samen.
Met het Rondje  Kunst wil de organiserende Stichting Theaterwerkplaats ‘t Schellinkje eenmaal per jaar plaatselijke kunstenaars een mogelijkheid bieden om hun kunst onder de aandacht van een groter publiek te brengen. Op deze dagen houden de deelnemende kunstenaars tussen 12.00 uur en 17.30 uur hun atelier, huiskamer of werkplaats gratis open voor iedereen die belangstelling heeft. Het brengt kunst, de kunstenaar en de bezoeker dichter bij elkaar. Door te ontmoeten komt de bezoeker in contact met kunst, maar ook met de gedachten, gevoelens, ideeën en werkwijzen van de kunstenaar

Kunst is er te zien in allerlei vormen: schilderen, beeldhouwen, fotografie, glas bewerken en edelsmeden. Maar ook kunst in de vorm van zang, muziek en theater. Tussen de beelden van Bep Miltenburg hoor je de Spaanse klanken van “Tuna de la Ciudad Jearrera”. Op de binnenplaats van Jacqueline Schenkels speelt Vincent Weijnheimer op zijn keybord en piano. En in de Prinsentuin van wijkcentrum de Wildacker zingt Mario de Kort aria’s en klassieke liederen met als achtergrond schilderijen van Ans Kluijt en Inge Peperkamp.
Theater is te zien in de theaterwerkplaats van Jeanne van Midde in het CC Jan van Besouw.
Kortom, op 6 en 7 oktober kunt u uw kunstzinnig hart ophalen aan een veelheid van bijzondere, kunstzinnige expressies. Gaat dat zien!
v.l.n.r.: Marlies v.Wezel, Paula v.Dijk, Yvon Feenstra, Jeanne v.Midde, Germa Zeijen.Foto J.v.Iperen v.l.n.r.: Marlies v.Wezel, Paula v.Dijk, Yvon Feenstra, Jeanne v.Midde, Germa Zeijen.Foto J.v.Iperen
Johan Bensing Johan Bensing
Jeanne van Midde Jeanne van Midde