Politiek Café in Goirle herleeft

Na een aanloop van een half jaar is het Politiek Café in Goirle nieuw leven ingeblazen. Het voorstel om het initiatief weer op te pakken, kwam van SP-voorzitter J. v.d. Brekel. Zijn collega Henk Renders, voorzitter PvdA, sprak met alle politieke partijen in Goirle om te polsen of een dergelijk initiatief levensvatbaar zou zijn.

Alle partijen reageerden positief en er werd een initiatiefgroep geformeerd waarin alle politieke partijen vertegenwoordigd waren. Marije de Groot (CDA),  Johan Swaans (VVD), Jan van Gulik (LRG), Willem Couwenberg (Lijst Couwenberg), J. v.d. Brekel (SP), Henk Renders (PvdA) en John v.d. Hout (PAG) gingen aan de slag.

Henri Schuurmans(PvdA) en Henk Renders werden tot respectievelijk voorzitter en secretaris benoemd.

De initiatiefgroep roept een werkgroep in het leven in het leven die zo snel mogelijk operationeel wordt. De initiatiefgroepgroep wordt vervolgens Klankbordgroep.
.
Doelgroep
De doelgroep vormen alle burgers in Goirle en Riel. Met nadruk op alle want vaak vormen de verschillende geledingen van politieke partijen een bijna vanzelfsprekende doelgroep.  Ook vooral jongeren interesseren, krijgt veel aandacht.

Degenen die de avonden gaan presenteren, zijn daarom niet partijgebonden maar kennen de Goirlese politieke en plaatselijke verhoudingen goed. Zo staat het in het profiel van de presentatoren die binnenkort aan u gepresenteerd worden.

Onderwerpen
De onderwerpen zijn algemeen maatschappelijk. Het kunnen lokale onderwerpen zijn maar dat hoeft niet per se. Ook zal er geen directe relatie zijn tussen onderwerpen die op de raadsagenda staan en het politiek café.
 
De gastsprekers komen dan ook niet alleen uit de lokale politiek maar kunnen ook uit de provinciale of landelijke politiek komen. Meestal zullen zij helemaal niet van politieken huize zijn maar uitgenodigd worden omdat zij kennis hebben van  en affiniteit met het thema van de avond.

Indeling avonden
De avonden zullen met discussies van een panel, interactie met de zaal, interviews en korte inleidingen van het thema opgebouwd worden. Geen lange luistersessies maar diverse en korte activiteiten met veel afwisseling in een ongedwongen sfeer.
Een politiek gekleurd avondje uit voor jong en oud in een gemeente waar je betrokken bij wil zijn.

Locatie en tijden
Het politiek café zal vier keer per jaar georganiseerd worden. De eerste keer in juni in Cultureel Centrum Jan van Besouw en in oktober in Riel. Daarna wordt geëvalueerd, of de locaties geschikt blijken te zijn voor een politiek café of niet.

Er is voor de vrijdagavond gekozen waarbij de inloop om 20.00 uur en het programma om 20.30 uur begint. Rond half elf worden de avonden afgesloten. Op korte termijn komt het Politieke Café met het onderwerp voor de eerste bijeenkomst en de datum hiervoor in juni.