Jan Naaijkens schenkt archief aan gemeente Hilvarenbeek

ingevoerd op 10-5-2012

Vandaag ondertekenden de heer Jan Naaijkens en burgemeester Ryan Palmen van de gemeente Hilvarenbeek de overdracht van het archief van Jan Naaijkens aan de gemeente Hilvarenbeek. Het college van B&W besloot in haar vergadering van 26 juli 2011 de Jan Naaijkens Collectie te aanvaarden. Naaijkens heeft zijn archieven aangeboden aan het Regionaal Archief Tilburg, zodat deze voor het nageslacht bewaard blijven.

Collectie naar Regionaal Archief Tilburg
Het gemeentearchief kan stukken van burgers verwerven als deze grote lokale en/of regionale cultuurhistorische waarde hebben. De collectie van Jan Naaijkens, bestaande uit toneelstukken, publicaties, foto’s en andere documentatie over de werkzaamheden die hij tijdens zijn leven verrichte, voldoet zonder meer aan dit criterium. Voor meer informatie en een inventaris van de Jan Naaijkens Collectie kunt u de website van het Regionaal Archief Tilburg raadplegen, www.regionaalarchieftilburg.nl.    

Ereburger van Hilvarenbeek
Jan Naaijkens (1919) is geboren en getogen in Hilvarenbeek, waar hij 36 jaar in het onderwijs werkzaam was. Hij maakte naam als schrijver van toneelstukken, kinderboeken en boeken over Brabant. Hij was ruim 25 jaar toneelcriticus van Het Nieuwsblad.

Jan Naaijkens was radiomaker, hoofdredacteur van Edele Brabant, mede-oprichter van de Heemkundige Kring Hilvarenbeek en hij wordt in brede kring gewaardeerd als nestor en inspirator van de Brabantse letteren.

Samen met toenmalig burgemeester Jan Meuwese van Hilvarenbeek initieerde hij vanaf 1947 tot 1971 onder de naam Groot-Kempische Cultuurdagen een grensoverschrijdend cultureel uitwisselingsevenement. Naaijkens ontving voor zijn werk tal van onderscheidingen en werd dit jaar vanwege zijn vele verdiensten voor de gemeenschap en de cultuur benoemd tot ereburger van de gemeente Hilvarenbeek.
Op de foto vlnr Jan Naaijkens, Ryan Palmen en Yvonne Welings van het regionaal archief Op de foto vlnr Jan Naaijkens, Ryan Palmen en Yvonne Welings van het regionaal archief