Meidenfestival “Glitter & Glamour Girlz Day”

ingevoerd op 7-3-2011

Op zondag 13 maart aanstaande zal het jongerencentrum Mainframe grotendeels worden bevolkt door meisjes in de leeftijd van 9 tot 16 jaar. Van 13.00 tot 17.00 uur wordt daar de “Glitter & Glamour Girls Day” gehouden. Het laatste uur zijn de ouders en andere belangstellenden ook zeer welkom.

Het meidenfestival wordt voor de tweede keer in Mainframe (ingang aan de Thomas van Diessenstraat) gehouden. “Die middag worden een aantal workshops gehouden en kunnen de meiden en later de ouders ook informatie krijgen bij diverse stands”, legt coördinator jeugdwerk Anita Lemmers uit. Medewerkster Naini (20 jaar) vertelt over de dansworkshop: “De meiden kunnen dan meedoen aan verschillende dansvormen zoals: urban, hip hop en R&B.” Het leren lopen over een catwalk wordt verzorgd door Cije (20 jaar). “De meiden worden eerst mooi opgetut en als ze goed hebben geoefend, mogen ze na 16.00 uur aan hun ouders laten zien, dat zij niets onderdoen voor echte mannequins”, zegt Cije. Amber (22 jaar) verzorgd de workshop ‘Schilderen’. Tijdens deze workshop mogen de meiden hun eigen schilderij maken dat later op de dag zal worden geexposeerd. De workshops ‘Zang’ en ‘Sieraden maken’, worden verzorgd door Marij van Belkom en Marieke Robben. Of de workshop ‘Koken’ doorgaat, kon Anita Lemmers nog niet zeggen. 
”Op het meidenfestival zullen ook enkele informatiestands staan, die zowel voor de meiden als voor de ouders belangrijk zijn”, vertelt Joyce, een vrijwilligster van het jongerencentrum, die aan het meidenfestival meewerkt. Zo komt er een Beauty & Fashion stand, waar meiden zich kunnen laten opmaken, hun haren laten doen en hun nagels mooi kunnen laten lakken. Daarna mogen zij, met hun beste vriendin, op de foto. Verder is er een infostand van NOVADIC Kenton, waar voorlichting wordt gegeven over alcoholgebruik. In de stand van de GGD kunnen de meiden, maar ook de ouders, van alles horen over gezondheid (voeding en bewegen), puberteit en allerlei zaken waar meisjes van deze leeftijd mee bezig zijn. De Kindertelefoon en Bureau Halt zijn ook met een informatiestand aanwezig. Het gehele festival wordt compleet gemaakt met een waarzegster en de verkoop van sieraden. Alle bezoekende meiden krijgen een ‘goodybag’ met allerlei leuke spulletjes mee naar huis.
 
Het meidenfestival “Glitter & Glamour Girlz Day” komt voort uit de wekelijkse meidenavonden, die in het jongerencentrum Mainframe worden gehouden. Iedere woensdagavond komen een aantal meisjes tussen 18.30 en 20.30 uur bijeen. Als kennismaking maken de meiden een tekening over de samenstelling van hun gezin en gaan elkaar daar over vertellen. Isa (11 jaar) is één van die meiden. “We doen altijd iets leuks en krijgen altijd wel iets lekkers en drinken.” Wekelijks worden op de meidenavonden diverse activiteiten gehouden. De ene avond wordt er gekookt en een andere keer geknutseld. Elkaar opmaken en leren wat een majorette doet, heeft ook al op het programma gestaan. Anita Lemmers vult de activiteiten aan: “Computeren in het internetcafé is een leuke bezigheid, waarbij ook aandacht wordt besteed aan internetveiligheid. Maar er zijn ook gesprekken over serieuze onderwerpen. Deze onderwerpen variëren van pesten en roddelen tot relationele vorming.” Eén van de meisjes vult nog aan, dat ze ook wel eens ergens naar toe gaan, zoals: de kermis, bioscoop, bowlen, zwemmen of wandelen in de bossen.

Anita Lemmers: “Als meisjes, met een leeftijd tussen de 9 en 16 jaar oud, belangstelling hebben voor de meidenavonden, dan kunnen ze op de woensdagavond (niet tijdens vakanties) even binnenlopen in het Mainframe. De kosten voor iedere avond bedragen 1,50 euro.” Ook kunnen zij informatie krijgen bij Anita via e-mail: anitalemmers@mainframe.nl. “Maar eerst richten we ons op zondag 13 maart, want dan zijn alle meiden welkom in het Mainframe voor de “Glitter+ & Glamour Girlz Day”, besluit Anita. “En natuurlijk verwachten wij vanaf 16.00 uur vele ouders en belangstellenden, want dit meidenfestival is zeker de moeite waard.”

JS