Gemeente Goirle vernoemt pad naar architect Jos Bedaux

Op zondag 18 april a.s.

Op de dag dat architect Jos Bedaux honderd jaar geworden zou zijn geworden - zondag 18 april- , opent de burgemeester van Goirle een pad dat de naam van de bekende architect draagt.

Het schelpenpad ligt in de directe omgeving van de voormalige ouderlijke woning aan de dr. Keyzerlaan.
Het programma voor genodigden bestaat uit een korte wandeling naar de kapel aan de Venneweg (een ontwerp van Jos Bedaux) en de twee kunstwerken van Reinoud van Vught aan de Rillaersebaan.
Om circa 13.30 uur onthult burgemeester Machteld Rijsdorp vervolgens het naambord met een officiële handeling.

Jos. H.A. Bedaux (Tilburg, 18 april 1910  – Goirle, 14 juli  1989) was een Goirlese architect die vooral actief was in Tilburg en omgeving.

Leven en werk
Jos. Bedaux was autodidact en leerde het vak vooral bij zijn vader, die aannemer was in Tilburg. Tijdens de crisis van de jaren dertig moet hij vroeg aan de slag en ontwerpt hij al in 1932 het klooster Ave Maria in Tilburg. De eerste jaren bouwt hij in een stijl die aan die van Alexander Kropholler doet denken. Voor het Brabants Studenten Gilde ontwierp Bedaux vanaf 1933 tot in de jaren 50 een groot aantal kapelletjes in diverse aan de Delftse School verwante traditionalistische stijlen. Daarin ontwikkelde hij een eigen romantisch traditionalisme. Goed voorbeeld daarvan is zijn eigen woning (1938). Na de oorlog haalt hij classicistische elementen in zijn architectuur, o.a. het gemeentehuis in Hilvarenbeek (1949) en het verzorgingscomplex St. Josefzorg in Tilburg (1954). In de jaren vijftig pakt hij een eigen modernistische stijl op, die gekenmerkt wordt door een tijdloze ingetogenheid.
Hoogtepunt is het gebouw van de Katholieke Economische Hogeschool in Tilburg, tegenwoordig het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg (1962). Ook de GGD (1967) en het kantongerecht (1968) in Tilburg zijn belangrijke bouwwerken. Bedaux bouwde ongeveer 500 werken in een grote diversiteit: kapellen, huizen, villa’s, kloosters en kerken, woningbouwcomplexen maar ook gebouwen voor onderwijs en gezondheidzorg. Zijn psychiatrische inrichtingen waren complete dorpen waarvoor hij ook de strakke stedenbouwkundige structuur ontwierp. Hij werkte veel samen met tuinarchitect Pieter Buys. De laatste jaren is het werk van Jos. Bedaux opnieuw in de belangstelling gekomen doordat een groot aantal bouwwerken op gemeentelijke monumentenlijsten en op de rijksmonumentenlijst geplaatst is. In 2009 is de stichting Jos. Bedaux architect opgericht met in het bestuur: Jo Coenen, Mariet Willinge, Martien Janssen, Aart Oxenaar, Jacq. de Brouwer, Thomas Bedaux en George Bedaux. De stichting wil het werk van Jos. Bedaux opnieuw onder de aandacht brengen en het erfgoed beschermen.
Het bureau van Jos. Bedaux werd voortgezet door zijn zoons Peer en George Bedaux en later Jacques de Brouwer onder de naam Bedaux De Brouwer Architecten. Inmiddels zijn de kleinzonen Pieter en Thomas de zonen opgevolgd.
Het huis van Jos Bedaux Het huis van Jos Bedaux