Jubileumconcert Slagwerkgroep

ingevoerd op 11-10-2008

Zaterdag 18 oktober 2008 viert de Koninklijke Harmonie “Oefening en Uitspanning” het 50-jarig bestaan van haar slagwerkgroep met een spetterend jubileumconcert. Aan deze avond wordt medewerking verleend door o.a. De Schotten uit Hoeve, Dutch Pipes and Drums, Wouter Winne, Slagwerkgroep Muziek & Vriendschap uit Riel en Gamberro. Natuurlijk treedt ook de jubilerende slagwerkgroep op en vindt er een verrassend optreden plaats door een ‘Tromproater’.

Van tamboerkorps naar slagwerkgroep
Tijdens de bestuursvergadering van 28 juli 1958 nam Beschermheer Ruud van Puijenbroek het initiatief om een tamboerkorps op te richten. Hij gaf te kennen dat de Harmonie moest worden uitgebreid met een drumband. Tot die tijd was het aantal tamboers bij Oefening en Uitspanning beperkt tot 3 á 4 die alleen in aktie kwamen als de Harmonie op straat verscheen. Zij gaven met hun trommen de maat van het looptempo aan wanneer de Harmonie niet speelde. Op zondag 30 augustus 1959 vond het eerste officiële buitenoptreden plaats tijdens een Taptoe die werd gehouden ter gelegenheid van de St. Jansfeesten. Op 13 september 1959 ging het korps met 8 man sterk voor de eerste keer op concours in Someren. Een 2e prijs was het resultaat waarmee iedereen tevreden was.

De afgelopen 50 jaar heeft het tamboerkorps vele ups en downs gekend. Vanaf begin 90-er jaren werd er onder de strakke maar bezielende leiding van instructeur Piet Driessen flink vooruitgang geboekt. Deze nieuwe aanpak had als plezierige bijkomstigheid dat het aantal leden werd uitgebreid. Ook gingen de leden van het tamboerkorps op advies van instructeur Piet Driessen slagwerklessen volgen aan de muziekschool. Dit was niet alleen een gunstige ontwikkeling omdat het op die manier mogelijk is deze slagwerkers ook in te zetten bij uitvoeringen van het harmonie-orkest, maar het betekende uiteraard ook kwalitatief een behoorlijke vooruitgang. Er worden, behalve de trommen, ook melodische slagwerkinstrumenten gebruikt, waarbij veel gevergd wordt van de jongere en oudere leden.
Momenteel kan met trots worden geconstateerd dat het tamboerkorps, inmiddels slagwerkgroep genoemd, een belangrijke positie heeft verworven binnen “Oefening en Uitspanning”. Behalve de gezamenlijke concerten met het harmonie-orkest, organiseert de slagwerkgroep ook zelfstandig haar concerten.

Jubileumconcert Slagwerkgroep “Oefening en Uitspanning”
Zaterdag 18 oktober 2008
CC Jan van Besouw
Aanvang 20.00 uur
Toegang € 5,- (kaartverkoop bij Grafisch Buro Goirle en aan de zaal)